free web hit counter


Datová centra – volné chlazení a green IT

V době ekonomické krize, každá firma hledá kde ušetřit. Snižování nákladů můžeme dosáhnout různými způsoby a navíc můžeme být šetrní k životnímu prostředí díky použití Green IT.

Pokud chladíme ICT technologie nebo průmyslové procesy, které jsou provozovány trvale po celý rok (tedy i při nižších a nízkých venkovních teplotách), je z hlediska spotřeby energie (a tedy i snížení nákladů) výhodné použít systémy, které dokáží těchto provozních podmínek využít. Mezi ně patří tzv. volné chlazení (nazývané též free-cooling).

Volné chlazení (free-cooling)

Jednotky s volným chlazením (free-coolingem) dokáží při nižší venkovní teplotě snížit příkon „chladicí“ části nebo ji zcela vypnout. A právě kompresory jsou energeticky nejnáročnější částí chladícího systému. Volné chlazení v režimu free-coolingu zajišťují pouze tepelné výměníky vzduch/voda, které jsou nedílnou součástí jednotky. Chladná voda je pak k dispozici téměř zadarmo!

Inteligentní free-cooling

Některé zdroje chladu označované jako „free-coolingové“ dokáží využít přírodní chlad pouze v případě, že pokrývá celou potřebu chladu. Naopak jednotky typu UNIFLAIR s volným chlazením jsou vybaveny režimem, který dokáže využít nízkou venkovní teplotu i v případě, že z ní nedokáže pokrýt celou tepelnou zátěž, ale jen její část. Tento režim nazýváme smíšený – chladící jednotka využívá vnější vzduch k předběžnému zchlazení vody v systému, takže kompresory běží na nižší výkon a šetří elektrickou energii. Tepelná zátěž, kterou musí rozptýlit výparník, je tak menší než u standardních chladičů. Více o funkci free-cooling se dozvíte na našich stránkách.

Green IT

Green IT má za cíl snižovat zátěž životního prostředí i provozních rozpočtů majitelů datových center. Toto řešení lze využít jak při nové instalaci, tak při modernizaci stávajících prostor. Green IT (Green Computing) ukazuje na oblasti, kde lze omezit použití rizikových látek, snížit spotřebu energií a objem odpadů – a to od návrhu, přes výrobu, stavbu a provoz, až po likvidaci ICT a podpůrných technologií.

Všechny výše popsané služby jako je Green ITvolné chlazení a inteligentní free-cooling dodává společnost COMPLETE CZ, která má v této oblasti dlouholeté zkušenosti a řadu spokojených zákazníků po celé České republice, včetně řady firem z českého žebříčku TOP100.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation