free web hit counter


Puzzle a jeho historie

Po celém světě, a samozřejmě i u nás, najdeme lidi, kteří na puzzle nedají dopustit. Pro někoho je to zábava, pro jiné přímo vášeň. A co vy? Skládali jste někdy puzzle? Na kolik dílků si troufnete a jaké motivy máte nejraději?

 

O puzzle

Puzzle je zajímavá skládačka vytvořená na základě jednoduchého nápadu – rozložit obraz na různý počet dílků a poté ho skládat dohromady. Puzzle mnohé lidi zabaví na dlouhé hodiny. U skládání puzzle si odpočinete, ale zároveň rozvíjíte tvůrčí činnost, logické myšlení a u dětí je důležitý i rozvoj motoriky. Mezi další pozitiva puzzle patří i to, že baví lidi jakéhokoliv věku.

Stalo se puzzle vaší vášní a neustále hledáte nové výzvy? Je jich dostatek v podobě velmi náročných skládaček. Pokud však teprve začínáte, ani tak se nemusíte bát, že neseženete ideální puzzle pro vás.
puzzle

Ve zkratce z historie puzzle

Puzzle není jen zábavou moderní doby a nesetkáme se s ním pouze na našem území. Skládačky tohoto typu jsou rozšířené po celém světě a za vznikem puzzle musíme do daleké historie. První zmínky o puzzle jsou už ze starověké Číny. V té době však nešlo o klasické puzzle, jaké známe dnes.

Za skutečného vynálezce puzzle považujeme Angličana Johna Splisburyho, který vytvořil první puzzle roku 1760. Šlo o puzzle mapy. Vycházel totiž ze svého povolání. Byl rytcem a kreslířem map. Jeho puzzle bylo učební pomůckou sloužící ve vyučovacích hodinách zeměpisu. Puzzle děti bavilo a rychle se rozšířilo i mimo Anglii.

Zpočátku se však puzzle dostávalo pouze k dětem vyšších společenských vrstev. Skládačky se vyráběly ručně a tomu odpovídala jejich cena. Mezi nižší společenské vrstvy se puzzle rozšířilo až ve 20. století, kdy se začalo vyrábět strojně.Dodnes se těší puzzle velké oblibě.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation