free web hit counter


Vestavné nebo volně stojící spotřebiče?

Moderní kuchyni bez vestavných spotřebičů si lze už jen těžko představit. Pryč jsou naštěstí doby elegantních linek s bílými sporáky a bílými chladničkami, které se k dřevěným obkladům hodily jako pěst na oko. Dnes se do kuchyňských linek zabudovávají v podstatě všechny spotřebiče. Celkový dojem je mnohem elegantnější, ale někdy na úkor omezení funkčnosti a vždy na úkor zvýšených nákladů.

Typickým vestavným spotřebičem je varná deska a elektrická trouba. Klasické sporáky už nejsou v módě a mezi varnými deskami je mnohem větší výběr, než mezi sporáky. Výhodou je možnost rozdělení trouby a varné desky. Trouba se často umisťuje do nějakého bloku například dohromady s mikrovlnou troubou. Je k ní pak lepší přístup, než u sporáku. Při návrhu kuchyně počítejte s tím jak často pečete/vaříte/čistíte suroviny, a podle toho si nechte navrhnout rozložení spotřebičů. Estetické hledisko je sice důležité, ale ergonomie je důležitější. Každý krok navíc a každý zbytečný pohyb vás pak bude neskutečně otravovat. Mě třeba neskutečně ve staré kuchyni otravovala trouba, ke které se při otevření značně ztížil přístup (Šlo to jen z jedné strany, a přípravné práce probíhaly na druhé straně.)

U vestavných praček a sušiček je situace poněkud sporná. Osobně si myslím, že pračka a sušička do kuchyně nepatří. Jednak kvůli hluku a také kvůli pachům a mastnotě. Je možné, že se vám do koupelny nevejde (možná by bylo dobré zapřemýšlet nad rekonstrukcí koupelny). V koupelně můžete pračku aspoň zavřít a neotráví vám atmosféru při ždímání.

Takže už nám zbývá rozhodnout pouze chladničku. (S mikrovlnkou je to stejné jako s troubou. Když už novou kuchyni, tak s vestavěnou mikrovlnkou.) S chladničkami je to nejsložitější. Zatímco vestavné trouby jsou standard a pračku je lepší mít v koupelně, chladnička je lepší v kuchyni, ale standard to není. Respektive není standard mít vestavnou chladničku. Problém je hlavně v nabídce. Vestavné spotřebiče jsou obecně asi o 10% dražší, než volně stojící. Ale s tím v případě komplet nové kuchyně musíte počítat. Horší je to s kvalitou a šíří sortimentu. Vestavných chladniček je v nabídce českých prodejců asi pětkrát míň, než volně stojících. Výběr je značně omezený. K tomu přispívá i nedostatečná kvalita. Vestavné spotřebiče jsou jednak dražší a jednak nedosahují takových parametrů, jako volně stojící. Problém je v prodejním modelu. Vestavné spotřebiče se často prodávají najednou spolu s kuchyní. Zákazník tak nekontroluje a neporovnává každý spotřebič zvlášť, ale srovnává cenu jako celek. Je tak jednodušší propašovat do kuchyně nějaký předražený a málo kvalitní spotřebič.

I když si budete kupovat kuchyň od kuchyňského studia včetně spotřebičů, doporučuji srovnat si ceny a parametry spotřebičů u nějakého prodejce vestavných spotřebičů. Ideálně vyberte nějaký větší obchod – s argumentací nejlevnějšími cenami na internetových obchodech moc neuspějete. Ceny z internetu můžete buď použít k vyjednávání o nižší ceně za kuchyň. Nebo si můžete koupit pouze nábytek a spotřebiče pak dokoupit na internetu. Není to zas tak komplikované, jak to vypadá, a můžete ušetřit tisíce korun.

S většinou kuchyňských studií se dá dohodnout. Musíte znít dostatečně přesvědčivě a mít v ruce nějaký doklad, že to jinde stojí o hodně míň. Počítejte, že vám při snaze koupit si pouze nábytek budou chtít nadražit samotný nábytek. V takovém případě jim můžete udělat nabídku, že to koupíte za původní cenu, nebo to koupíte u konkurence. Většinou to funguje. Důležité je komunikovat tohle s člověkem, který může jednat o ceně/poskytovat slevy. Obvykle to bývá vedoucí pobočky. Řadový zaměstnanec vám slevu většinou dát nemůže:-)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation