free web hit counter


Sauna jako podpora vašeho zdraví

Finská sauna působí na lidské zdraví příznivě. Budete-li ji navštěvovat pravidelně, její blahodárné účinky se naplno projeví. Pojďme si více přiblížit vliv sauny na lidské zdraví.

Sauna a zdraví

Na začátku je nutné si říci, že sauna je určená zdravým lidem. Máte-li nějaké zdravotní komplikace, konzultujte možnost saunování se svým lékařem.

Hlavními oblasti, na které sauna příznivě působí, jsou:

  • kůže: díky zvýšené teplotě dochází k prokrvení kůže. Vylučují se z ní škodlivé látky. Zároveň dochází také k odstranění zrohovatělé vrstvy pokožky a tím se povzbuzuje obnova kůže. Při pravidelném saunování vypadá pokožka mladší a svěžejší.
  • kardiovaskulární systém: teplo rozšiřuje cévy. Pro práci srdce je příznivé mohutné rozšíření cévního řečiště. Díky tomu nemusí srdce tak intenzivně pracovat. Aby rozšíření a následné smrštění cév po ochlazení nepředstavovalo pro srdce nadměrnou zátěž, je nutné saunování postupně natrénovat. Snažit se hned zpočátku vydržet co nejdéle by mělo na kardiovaskulární systém naopak negativní efekt.
  • dýchací cesty: pravidelné saunování pomáhá k prohloubení dýchání. Celkově vede k regeneračním i preventivním a terapeutickým efektům. Dochází k rozpouštění vazkého hlenu a tím se dýchací cesty lépe uvolňují. Ukazuje se, že pobyt v horku, ale i ochlazení zlepšuje hodnoty vitální kapacity plic.
  • pohybový aparát: tkáně jsou v sauně prohřáté do hloubky, což má významný vliv na celý pohybový aparát. Sportovci využívají saunu jako vhodný způsob odpočinku po sportovní námaze. Saunování relaxuje svaly. Příznivě působí i na šachy a kosti.
  • psychické zdraví: odpočinek v sauně vás příjemně povzbudí a podporuje k výkonu. Sice bezprostředně po saunování cítíte spíše únavu, ale druhý den budete plní energii. Odreagujte stres a napětí.

Sauny dále mají pozitivní vliv na celkovou imunitu a zkvalitňuje i různé životní funkce. Patří mezi ně chuť k jídlu, spánek, ale také pomáhá k nastolení rovnováhy obou složek neurovegetativnímu systému.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation