Tag Archives: Gdpr Nařízení

Zvažuje vaše firma GDPR datový audit od profesionálů?

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (General Data Protection Regulation čili GDPR) vstoupilo v platnost už během května tohoto roku. Občanům EU přináší lepší kontrolu nad daty, která o nich různé společnosti shromažďují. Firmy GDPR však vidí spíše negativně. Mají z něj totiž strach. Pokuty, které EU vyhlásila za nedodržování nových předpisů, jsou poměrně přísné. Za porušování či nedodržování GDPR nařízení hrozí firmám vysoké sankce. Maximální výše pokuty může dosáhnout až 20 000 000 EUR či 4 % ročního obratu. Samozřejmě bude záležet na tom, jak dlouho je daný předpis porušován, zda je porušení příliš závažné, kolik občanů bylo poškozených atd. Pokutu mohou dostat malé i velké korporace, navíc po nich může být vyžadována náhrada škody za hmotnou nebo nehmotnou újmu občany z celé EU. Je tedy pochopitelné, že by taková situace spoustu firem zlikvidovala. Nepanikařte ale, nic není tak horké, jak se o tom píše v bulváru. Přistoupíte-li ke GDPR nařízení zodpovědně, je smutný konec velmi nepravděpodobný.

Co jsou osobní údaje z hlediska GDPR nařízení?

Za osobní údaje se považují údaje, které lze přiřadit konkrétní osobě prostřednictvím: jména, bydliště, r.č. či data narození, čísla dokladů: OP, pas, ŘP, elektronických údajů (IP adresa, cookie, lokalizační údaje). Subjektem údajů je fyzická osoba, jíž se osobní údaje týkají. Subjekt údajů není právnická osoba. Údaje vztahující se k právnické osobě tak nejsou osobními údaji. Osobní údaje mohou být pouze ve vztahu k žijící fyzické osobě.

Správcem je subjekt, nerozhoduje jaké právní formy, který určuje účely a prostředky zpracování osobních údajů a za zpracování primárně odpovídá. Správce osobní údaje zpracovává pro účely vyplývající z jeho činnosti (např. zákonem stanovené povinnosti, ze smluv), ale může je zpracovávat i pro vlastní určené účely např. pro své oprávněné zájmy, pokud tyto zájmy nepřevyšují zájem na ochraně základních práv a svobod fyzických osob.

Kde najdu kompletní znění GDPR nařízení v češtině?

Kompletní znění GDPR česky najdete i s vysvětlivkami na webu Asociace ICT. Ať už jde o bankovní instituce, zdravotnictví, veřejnou správu, velké nebo střední firmy či domácí e-shopy, všichni se budou v dohledné době potýkat s nutností upravit způsob zpracování osobních údajů. V případě závažného porušení pak budou firmám hrozit vysoké pokuty, které pro ně mohou být až likvidační. Vzhledem k vysokým postihům za nedodržení směrnice GDPR nařízení doporučujeme společnostem bez vlastního specializovaného právníka odbornou konzultaci a GDPR audit, audit kodexu ochrany osobních údajů či kompletní GDPR audit od certifikované autority.

Účinnost nařízení GDPR se naplnilo v květnu 2018

O GDPR (General Data Protection Regulation – obecné nařízení o ochraně osobních údajů) se mluví dlouho. Jedná se o novou legislativu EU, která si klade za cíl zvýšit ochranu osobních dat. Schválena byla už v dubnu roku 2016 a vešla v platnost přesně 25. 5. 2018. Jste na GDPR nařízení již připraveni?

Co je potřeba změnit?

Nenechte se vyděsit, spoustu věcí, o nichž GDPR nařízení mluví, už nejspíš děláte. Mnoho jich je ale nových. Asi nejdůležitější změnou je, že lidé musí mít přístup k informacím, které o nich uchováváte, a mohou kdykoliv požádat, abyste je uchovávat přestali, když už k tomu není žádný důvod. Zajímavostí je nutnost nahlásit každé odcizení údajů nejpozději do 72 hodin, a to jak Úřadu pro ochranu osobních údajů, tak majitelům těchto informací. Díky tomu už se nebude stávat, že se o odcizení dat dozvíme s několika ročním zpožděním, jako tomu bylo například u Yahoo.

Využijte GDPR auditu od certifikované osoby

Ne každý má po ruce nebo ve své firmě specializovaného právníka na tuto problematiku, aby mu pomohl popasovat se s nařízením GDPR. Pakliže k takovým lidem patříte i vy sami, nezoufejte, protože máte příležitost upotřebit odborných konzultací s externími specialisty. Ti vám mohou nabídnout široké portfolio služeb:

  • GDPR datový audit,
  • audit kodexu,
  • kompletní GDPR audit.

Dozvíte se vše potřebné a naučíte se pracovat s osobními údaji jako s celkem. K tomu lze samozřejmě využít i speciálních IT systému, jejichž pořízení a zavádění vás pravděpodobně nemine.

Nepodceňujte důležitost GDPR nařízení, protože jakékoliv vyhýbání se této povinnosti po 25. květnu 2018 bude spojeno se sankčními pokutami. Ba co více, nedodržování a zanedbání ochrany osobních údajů se může stát dokonce i trestným činem. Připravte se na nařízení Evropského parlamentu a Rady o ochraně fyzických osob.

Kde vzít informace o nařízení GDPR?

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR z anglické zkratky General Data Protection Regulation) bylo Evropským parlamentem a Radou vyhlášeno už v dubnu 2016. Tehdy se to hodně řešilo, nicméně panika velmi rychle ustala. Všechny uklidnilo, že budou novinky účinné až od 25. května 2018. Jenže již máme po tomto datu. Už několik týdnů se novým zařízením musíme řídit. Víte vůbec, o co jde? Do doby než vstoupilo v platnost GDPR nařízení jste byli vázáni pouze českým Zákonem o ochraně osobních údajů. Ochrana osobních údajů GDPR je mu nadřízená.

Co musí firmy podle GDPR nařízení dělat?

Nejdříve si pořádně nastudovat, co jim GDPR ukládá za povinnosti. Jestliže se musí tomuto nařízení podřídit v plném rozsahu, nezbývá než zavést patřičný kodex, procesy a systémy. Firmy musí šifrovat či anonymizovat citlivá data, pracovat s údaji jako s celkem. Měly by být schopné zobrazit uživateli osobní údaje, které o něm uchovávají, na požádání je upravit nebo smazat.

GDPR nařízení lze pojmout i jako příležitost konečně zmodernizovat firemní informační systém, zvýšit bezpečnost a celkově vylepšit procesy práce s informacemi.

Kde vzít informace?

Celé znění GDPR nařízení je k dispozici česky, najdete ho různě na internetu. Po ČR také probíhají školení na toto téma, své služby nabízí i odborníci. Možnou cestou je rovněž GDPR certifikace, v rámci níž vám auditor pomůže doladit procesy, systémy i kodexy, aby odpovídaly GDPR směrnici. Takový certifikát může navíc u zákazníků a obchodních partnerů vybudovat dojem důvěry. Důležité je začít jednat. GDPR se vyhnout nelze a čím déle budete strkat hlavu do písku, tím bude pak příprava náročnější.

Více informací o GDPR nařízení najdete zde:
https://lepsi-reseni.cz/ochrana-osobnich-udaju-gdpr/

GDPR nařízení začne platit od května 2018

Zkratka GDPR vychází z anglického originálu General Data Protection Regulation a představuje obecné nařízení o ochraně údajů. Díky konceptu zaručuje jednotná pravidla pro nakládání s osobními údaji občanů a fyzických osob, ať už v reálném či virtuálním světě a zároveň umožňuje jejich volný pohyb v rámci Evropské unie. Nařízení GDPR pracuje se speciálními informačními systémy, díky nimž je s daty nakládáno jako s celkem. Tento speciální program musí být schopen zobrazit přehled všech osobních údajů, zpracovat opravu nebo je vymazat a samozřejmě zpřístupnit osobní údaje pro přenos. Neméně důležitá je pečlivá a následně potvrzená likvidace těchto dat.

Nařízení GDPR – cenné rady od profesionálů

GDPR nařízení symbolizuje obsáhlou problematiku a zároveň se snaží o propracované pojetí pro zvýšení ochrany dat našich občanů. Právnické subjekty jsou povinny se seznámit s obecně platným nařízením a zajistit veškeré potřebné kroky pro splnění nových přístupů a povinností. Využít lze moderní datová centra či informační systémy s praktickými funkcemi. S tímto vám mohou pomoci společnosti zaměřené na lepší řešení v oblasti informačních technologií. Cenné rady zkušených profesionálů a odborníků vám pomohou zlepšit váš přístup a zpracování osobních dat a najít vhodné řešení do budoucna a vyvarovat se pokud v souvislosti s novým GDPR nařízením.

GDPR nařízení se dotkne všech

GDPR nařízení míří na firmy, instituce i jednotlivce, kteří zacházejí s osobními údaji – zaměstnanců, zákazníků, klientů či dodavatelů, a to napříč segmenty a odvětvími. Zasáhne i ty, kteří sledují či analyzují chování uživatelů na webu, při používání aplikací nebo chytrých technologií. Ochrana osobních údajů GDPR má chránit digitální práva občanů EU.

Ať už jde o bankovní instituce, zdravotnictví, veřejnou správu, nebo e-shopy, všichni se budou v dohledné době potýkat s nutností upravit způsob zpracování osobních údajů. V případě závažného porušení pak budou firmám hrozit vysoké pokuty, které pro ně mohou být až likvidační.

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů se blíží

General Data Proteciton Regulation, GDPR, či hezky česky Obecné nařízení na ochranu osobních údajů. Toto opatření přicházející z Evropského parlamentu a Rady začne platit už v květnu tohoto roku, a jelikož EU hrozí vysokými pokutami, mnohé firmy z něj mají strach. Ty zodpovědnější už si dávno našly vlastního konzultanta, ale co má dělat zbytek? GDPR nařízením chce EU docílit toho, aby měli lidé větší kontrolu nad osobními údaji, které o nich uchovávají nejrůznější firmy. Stojíte-li v pozici fyzické osoby, můžete se tedy radovat. GDPR vám život neztíží, spíš naopak. Pakliže se ale musíte na situaci dívat ze strany firmy, začínáte možná být poněkud zoufalí. GDPR nařízení se blíží a většina lidí stále neví, jak se na něj připravit.

Nejste na GDPR sami

Máte pocit, že se v problematice GDPR ztrácíte a netušíte, kde začít? V žádném případě nový zákon nepodceňujte, protože za nedodržení hrozí skutečně vysoký postih. Můžete se však obrátit na někoho, kdo vám poskytne odbornou konzultaci, provede datový audit, audit kodexu ochrany osobních údajů, připraví vnitřní směrnice nebo realizuje kompletní GDPR audit. S veškerými problémy souvisejícími s nařízením GDPR vám pomohou odborníci z Asociace za lepší ICT řešení. V rámci neziskové organizace působí specialisté, kteří sdílí své zkušenosti s firmami a institucemi – společně se snaží o nalezení optimálního řešení.

Je tu on-line GDPR audit zdarma

Chcete-li se dozvědět, jak se na vaši firmu vztahují povinnosti související s evropskou GDPR směrnicí, využijte možnost bezplatného on-line auditu, který najdete na webových stránkách www.lepsi-reseni.cz. GDPR audit vám objasní vše, co byste měli ohledně ochrany osobních údajů vědět, a případně i možnosti, jak se některým povinnostem vyhnout. Stačí, když vyplníte formulář – výslednou zprávu obdržíte e-mailem. Zmíněný on-line GDPR audit je zdarma, ovšem můžete zvolit i druhou variantu – podrobnější rozbor s osobní účastí certifikovaného konzultanta a konkrétní návody na řešení ve vaší firmě. Dostanete detailní odpovědi a seznam kroků, které musíte učinit, abyste vyhověli všem zákonným požadavkům. Zároveň obdržíte doporučený kodex ochrany osobních údajů vhodný pro vaše podnikání a plán projektu implementace. Po dobu jednoho roku bude dostávat aktualizovaná doporučení dle případných změn legislativy či doporučení regulátora. Další výhodou GDPR auditu je výrazně rychlejší a levnější případná certifikace.

Konzultace a informace v oblasti GDPR

Nařízení Evropského parlamentu a Rady o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů o volném pohybu těchto údajů. To je aktuálně velice žhavé téma, které se týká poměrně velkého množství subjektů. Zkráceně GDPR nařízení začne platit s účinností od 25. května 2018 a vztahuje se na řadu právnických osob a podnikatelů, včetně veřejného sektoru.

Co vlastně musí firmy dělat jinak?

Díky platnosti GDPR nařízení budou muset spoelčnosti implementovat ochranu dat, vypracovat tzv. Data Protection Impact Assessment (posouzení vlivu na ochranu osobních údajů), některé jmenovat Data Protection Officer (pověřence pro ochranu osobních údajů), vést záznamy o zpracování osobních dat a konzultovat rizikové záležitosti s dozorovým orgánem. Pokud se podíváme na konkrétní příklady, bude nezbytné vlastníky údajů informovat o tom, co s jejich daty provádíte. Ti budou mít kdykoliv možnost požádat o odstranění svých informací, jestliže už je nadále k ničemu nepotřebujete. Nově bude rovněž nezbytné nahlásit jakýkoliv únik citlivých informací, abychom se o něm nedozvídali až o několik let později, jako tomu bylo v loňské kauze Yahoo. Možná by bylo dobré také vyjasnit, že za osobní údaje GDPR považuje jméno, příjmení, pohlaví, věk, datum narození, fotografický záznam, nákupy, osobní stav, IP adresu, e-mail, telefonní číslo, genetické, biometrické údaje, náboženské a politické názory, zdravotní stav, sexuální orientaci, trestní delikty.

Proces GDPR certifikace

Za nedodržování směrnice GDPR čekají právnické subjekty nemalé finanční postihy. Seznamte se s potřebnými kroky pro správné nakládání s citlivými daty a zaměřte se na odpovídající kodexy, zvolte vhodného pověřence a zajistěte si procesy pro bezpečnou automatizaci firmy. Mimo jiné si pojistíte též kybernetickou bezpečnost a v případě, že nemáte ve společnosti vlastního specializovaného právníka, nechte si profesionálem navrhnout odbornou konzultaci a datový audit. Tím obdržíte vyhodnocení situace, návod na řešení a konzultace vám umožní získat odpovědi na všechny důležité otázky z tohoto odvětví. Své soukromé údaje by si měl každý pečlivě střežit a informovat se, jak se s nimi nakládáno. Jakmile by se vaše data dostala do nesprávných rukou, mohlo by se stát, že by adresa, čísla dokladů i elektronické údaje byly zneužity. Na trhu ale najdete strůjce špičkových programů splňujících náročné podmínky pro práci s citlivými daty, na které se neváhejte obrátit ještě dnes a ti vám s GDPR nařízením pomohou..

GDPR nařízení začne platit již velmi brzy

Ptáte se, co je GDPR směrnice a na koho se vztahuje? Jedná se o výsledek jednání orgánů Evropské unie, proto se dotýká firem po celé EU. Vztahuje se však rovněž na společnosti, které v unii pouze působí a zpracovávají data jejích obyvatel. O osobní informace tady totiž jde. GDPR nařízení je určené všem firmám, které nějakým způsobem pracují s citlivými daty zákazníků, zaměstnanců, dodavatelů apod. A to dělají téměř všechny korporace. Samozřejmě existují výjimky. Od pravidel jsou oproštěny drobné firmy do 250 zaměstnanců, jestliže není zpracování osobních údajů jejich hlavní činností a splňují další předpisy. Kdo si není jistý, zda pod takovou výjimku spadá, nebo musí naopak začít GDPR řešit, měl by se co nejdříve obrátit na profesionály. Odborný GDPR audit napoví.

A co když firma GDPR směrnici nedodrží?

EU hrozí vysokými pokutami až do výše 20 000 000 eur či 4 % z ročního obratu společnosti. Vše však bude záviset na závažnosti i délce porušení, počtu poškozených občanů a dalších kritériích. Sankce určitě nebudou tak vysoké, pokud se firma aspoň nějakým způsobem vynasnaží nařízení dodržovat. Po pravdě řečeno to vypadá, že se výší pokut ohání pouze GDPR konzultanti, kteří chtějí lidi vystrašit, a získat si tím zákazníky. Z GDPR nařízení mít strach nemusíte, ještě máte spoustu času na implementaci potřebných opatření. Nenechte se vystrašit, vždyť s nařízením se potýká spousta firem a všichni to nějak zvládnou. Na internetu také najdete mnoho článků. Může vám také pomoci GDPR audit vzor, který vás jednotlivými základními kroky auditu provede.

Ptáte se jak se vás dotkne GDPR?

Již v květnu 2018 začne platit nařízení Evropského parlamentu a Rady o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a volném pohybu těchto údajů – zkráceně GDPR nařízení, česky potom ONOOÚ. Tato směrnice přináší nová práva a povinnosti při práci s daty o občanech EU. Je to tím pádem žhavé téma, které se týká velkého množství subjektů – téměř všech podnikatelů, firem a organizací, včetně veřejného sektoru. Seriozní organizace musí mít do května 2018 hotovou implementaci GDPR a ideálně i nezávislý GDPR audit.

Jak se GDPR dotýká firem?

Poměrně zásadním způsobem. Ve společnostech by měl být jmenován tzv. pověřenec dohlížející na ochranu osobních údajů. To však není jediná povinnost. Důležité je také zavedení nejrůznějších kodexů souvisejících s touto tématikou, včetně nových procesů a systémů. GDPR nařízení je zkrátka nevyhnutelnou zátěží, kterou musí pod pohrůžkou poměrně vysoké finanční sankce dodržovat skutečně každý. Zanedbání ochrany osobních údajů se může stát dokonce trestným činem.

Nařízení GDPR česky a s komentářem

Asociace za lepší ICT řešení připravila pro všechny firmy a podnikatele on-line verzi nového zákona o ochraně osobních údajů GDPR česky, včetně komentářů, návodů a vodítek regulátora. Protože se jedná o celoevropské nařízení, je znění GDPR zákona finální a závazné i v České republice. Některé aspekty, např. věkovou hranici dětí či úlevy pro malé podnikatele, může v mezích GDPR nařízení ještě upřesnit český Úřad na ochranu osobních údajů. Asociace na webu www.lepsi-reseni.cz průběžně aktualizuje přehled komentářů ÚOOU a seznam dodavatelů informačních systémů, kteří jsou schopni pomoci se zavedením nových požadavků na ochranu a zpřístupnění osobních údajů.

25. května 2018 začne platit nové GDPR nařízení

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (anglicky General Data Protection Regulation, zkratka GDPR) o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů je nařízení Evropské unie zvyšující ochranu osobních dat občanů EU, ale také nároky na firemní postupy a informační systémy. Evropské GDPR nařízení o ochraně osobních údajů nabývá účinnosti 25. května 2018. GDPR nařízení se vztahuje na všechny subjekty zpracovávající osobní údaje občanů EU. Části nařízení GDPR se nevztahují na organizace s méně než 250 zaměstnanci.

Odpovědnost a zavádění nových kodexů

Z principu věci je patrné, že GDPR nařízení zasáhne nejenom veřejný sektor, ale také firmy pracující s osobními údaji fyzických osob. V tomto směru to může být nejrůznějších nakládání s takovými informacemi:

  • behaviorální reklamy,
  • sledování polohy,
  • kamerové systémy,
  • poskytování telekomunikačních služeb,
  • monitoring subjektů, apod.

Konkrétní právnické osobě či podnikateli vznikne povinnost zavést ve své společnosti adekvátní kodexy OOÚ, souhlasy, procesy a nová systémová řešení týkající se nového GDPR nařízení. Za tohle všechno bude zodpovědný pověřenec. Tím nemusí být za každou cenu někdo z firmy. Tyto povinnosti lze delegovat na ty správné dodavatele zmiňovaných služeb.

Jaké jsou chráněné osobní údaje?

GDPR nařízení se totiž týká nejenom jména, příjmení, rodného čísla či data narození. Dále je to také číslo občanského průkazu, pasu, řidičského průkazu, IP adresa, cookie a lokalizační údaje. Pakliže v odpovídající míře pracujete s takovými údaji, GDPR povinnosti vás rozhodně neminou.

Využijte GDPR audit od profesionálů

Je to nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 2016/679 o ochraně osobních fyzických osob v souvislosti se zpracování osobních údajů, jež dělá v poslední době vrásky na čele mnohým společnostem a subjektům. Zkráceně GDPR nařízení, jehož významem je zvýšit ochranu osobních údajů lidí, a to za pomoci jasně nastavených pravidel. Nová pravidla je třeba dodržovat nejenom na internetu, ale také v účetním programu nebo při zacházení s papírovými dokumenty v kanceláři.

Povinnosti vzešlé z GDPR

Pakliže doposud nemáte úplně reálnou představu o tom, co vás vlastně čeká s nařízením GDPR, přinášíme vám alespoň pár základní informací. V každém případě byste si ve firmě či instituci měli stanovit zodpovědnou osobu či dokonce oficiálního pověřence pro ochranu osobních údajů. Tyto povinnosti však lze také delegovat na dodavatele těchto služeb. Základem bude stanovení nových pravidel, procesů a kodexů. Jednoduše řešeno budete muset udělat revizi osobních údajů EU občanů, tzv. GDPR audit, a potom zavést systém jak s nimi nakládat. Identifikace osobních údajů nabývají hned několika podob:

  • Elektronické údaje
  • Jméno a bydliště
  • Datum narození nebo rodné číslo
  • Čísla osobních dokladů, jakými jsou občanský průkaz a řidičský průkaz

Možná po přečtení výše uvedených řádků nad vším rozjímáte a říkáte si, že potřebujete více informací – na webu je zákon i různé komentáře ke GDPR česky. Pokud ale nejste zběhlí v této problematice, nemá smysl řešit rozsáhlé podrobnosti týkající se ochrany osobních údajů. V takovém případě vám pomůže jediné…

GDPR audit šitý na míru

Přeneste odpovědnost vrcholového managementu buď na svého vlastního právníka, nebo se svěřte do rukou specializovaných firem zabývajících se problematikou kolem GDPR. Právě tito odborníci vyhodnotí dané situace a navrhnou adekvátní, možná překvapivě jednoduché řešení. Získáte poradenství, konzultace a nejrůznější komentáře týkající se této záležitosti. Základem vašeho úspěchu bude bezpochyby GDPR audit, ať už jde o audit  GDPR či GDPR datový audit. Pomoc s oborovými kodexy a dalšími věcmi je v tomto směru dozajista na místě.

Vyhněte se nežádoucím rizikům

Nařízení GDPR je platné od 25. května 2018, což je poměrně blízká doba. Pokud nechcete pokutu od ÚOOÚ a platit odškodnění občanům Evropské unie, pusťte se do řešení otázky GDPR nebo se co nejdříve spojte s pověřenými profesionály. Vyhnete se tím řadě nepříjemností, problémům a nakonec i trestnému činu, jímž se nedodržení ochrany osobních údajů stává.

GDPR nařízení je zkrátka závazné a nikdo se mu nevyhne. Proto si nechte poradit s výběrem vhodného informačního systému, díky němuž budete schopni pracovat s osobními údaji jako celkem a hlavně dle příslušných nařízení.

Profesionální GDPR audit je tou správnou cestou, jakou se vydat vůči nařízení Evropského parlamentu a Rady. GDPR neboli General Data Protection Regulation můžete nakonec zvládnout bez obtíží.

virtuální kancelář | založení s.r.o. | Web o bydlení

NEW