Pátrali jste někdy po tom, proč je dobrým zvykem podávat ke kávě čistou vodu? Voda je pro přípravu kávy opravdu nezbytná. Zásadní vliv má ta, kterou používáme k přípravě samotné kávy, ale i ta, kterou si nalijete jako doplněk k tomuto voňavému nápoji. Chlór přítomný v kohoutkové vodě vám dokáže zážitek z kávy velmi znepříjemnit.
Zůstat hydratovaný a propláchnout chuťové pohárky
Hlavní důvod pro podávání vody ke kávě spočívá samozřejmě v doplnění tekutin. Káva má totiž mírně močopudné účinky, organismus odvodňuje a zbavuje jej důležitých minerálů jako například hořčíku či vápníku. Tekutiny je potřeba doplňovat zejména v případě kávy, která neobsahuje mléko, v množství odpovídajícím objemu zkonzumovaných šálků. Jelikož je káva obvykle podávána po vydatném obědě, jako doplněk k době odpočinku, je dalším z důvodů pro podávání vody také propláchnutí chuťových pohárků, které mohou být ještě plné dojmů z výborného oběda a nevychutnaly by si kávu tak, jak je potřeba.
Kvalitní voda je základem pro kávu i její doplněk

Voda ke kávě pomůže zklidnit rozbouřený žaludek
Jestliže vaše zažívání reaguje na konzumaci kávy s nevolí, je voda podávaná ke kávě tím pravým nápojem, který nepříznivý vliv kávy na vaše trávení eliminuje. Zajímavostí je, že zvyk podávat ke kávě vodu se k nám rozšířil od našich jižních sousedů z Rakouska a vzhledem ke svým pozitivům u nás zdomácněl. Nezapomeňte, že k přípravě kvalitního šálku kávy potřebujete nejen výbornou vodu, ale také vynikající kávová zrna a již při nákupu pro sebe vybírejte to nejlepší.
