free web hit counter


Robotické vysavače – revoluce ve vysávání, nebo nafouknutá bublina

Možná jste už slyšeli o robotickém vysavači. Možná se vám ho pokoušel prodat nějaký aktivní prodejce v nákupním centru, nebo se jednalo o reklamu v televizi. Buď jak buď robotické vysavače se pomalu ale jistě dostávají do českých domácností a jako každá novinka v sobě skrývají řadu příjemných i nepříjemných překvapení.

Překvapení I. – cena

Pokud si na internetu srovnáte ceny robotických vysavačů například na heureka.cz, zjistíte, že se pohybují zhruba od třinácti set do třinácti tisíc. Na pohled se vysavače příliš neliší, takže jak je možné, že jeden stojí desetkrát víc, než druhý? Ač jsou navenek velmi podobné, podstata robotického vysavače leží uvnitř. To nejdražší a nejdůležitější je totiž software, který robota naviguje. Z logiky věci se robot pohybuje po bytě/domě sám. Čím lepší a efektivnější systém pohybu, tím lepší je výsledek. Levné vysavače často neumějí projít přes jednoduché překážky. Dokážou se zarazit o nohu u židle. Právě roboti na předváděcích akcích často fungují na principu naprosto hloupého stroje. Pokud narazí na překážku, tak prostě náhodně změní směr a pokračují v cestě. Nejinteligentnější stroje pak dokážou celý prostor místnosti zmapovat a cíleně se pak snaží překážku objet a dostat se za ní.

Překvapení II – hluk

Většina robotických vysavačů generuje hluk mezi 55 a 60 decibely. Jsou však i extremisté, kteří se dostanou na 70 nebo i 80 decibelů, což je srovnatelné s hlučností klasických vysavačů! Většina lidí robota zapíná stejně v době, kdy nejsou doma. V případě, že bydlíte ve větší domácnosti a vždy máte aspoň jednoho člověka doma, pozorně si prostudujte parametry kupovaného přístroje, abyste nebyli z hluku nemile překvapeni.

Překvapení III – účinnost

Účinnost jsme částečně nakousli už u ceny. Právě v účinnosti je obrovský rozdíl. Na http://www.youtube.com/watch?v=PCNbGJcNco4 se můžete podívat, jak rozdílně jsou schopny uklidit čtyři typy vysavačů. Ještě podrobnější srovnání nabízí web http://www.robotforum.cz/ ze kterého pochází následující pořadí testovaných modelů. U každého modelu je uvedeno v procentech, kolik nečistot byl schopen uklidit.

1. iRobot Roomba 780  97%

2. iRobot ROOMBA 581  94%

3. iRobot ROOMBA 531  90%

4. Ecovacs Deepoo D76  78%

5. Neato XV-15  67%

6. Samsung NaviBot SR8855  57%

7. Goddess CL 490  56%

8. LG Hombot  48%

9. Solac AA3400  46%

10. Sencor SVC 9020  46%

11. Samsung NaviBot VCR8895  46%

12. iClebo Plus Alfa  36%

13. Rydis R750  17%

Pořadí mluví za vše. Pokud chcete opravdu schopný robotický vysavač, tak máte jasnou volbu. Respektive můžete si vybrat v podstatě jen iRobot Roomba.

Abychom se ale vrátili zpět na začátek. Pořád jsme neodpověděli na základní otázku, jestli jsou robotické vysavače jen krátkodobým módním trendem, nebo ho budou mít za deset let téměř všichni.

Zásadním problémem robotických vysavačů je obrovský rozdíl v kvalitě. Kdo si dnes koupí levný robotický vysavač a nebude spokojený, těžko uvěří, že to může fungovat i jinak. Navíc má hodně lidí nedůvěru k podobným moderním technologiím. Potíž je také v nutnosti vysavač častěji čistit, protože má samozřejmě menší nádobu na nečistoty. Největším problémem v ČR ale bude pravděpodobně cena/kvalita. Mezi střední a vyšší třídou, případně u mladších lidí si iRobot najde svoje místo a postupně se rozšíří. Možná to bude trvat víc než deset let, ale časem se v domácnostech nad 70 metrů čtverečních tyto stroje rozšíří masově.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation