free web hit counter


Akcie Apple – koupit, nekoupit, prodat, neprodat

Před pár dny publikoval Apple svůj nový telefon. (Zajímavé, když řeknete Apple telefon, tak je každému jasné o co jde. Kdybych řekl, že Samsung uvedl na trh nový telefon, tak asi nebudete mít tušení.) Mediální ohlasy byly ze začátku rozporuplné. Prý je to vlastně stejný telefon, jako ty před ním. Že je jen trochu větší a trochu lepší. Jenže co taky čekat? Proč by měla celosvětově úspěšná firma s produktem, který je synonymem pro celou kategorii výrobků přinášet něco převratně nového. Kdo chce geeekovský telefon každé tři měsíce, tak může střídat modely od Samsungu a vzrušovat se myšlenkou na nejnovější verzi Androidu, která bude už za tři měsíce zastaralá.

Zdroj: Spolek.biz

Americká veřejnost však dala zapravdu spíše Applu, než rekovským českým novinářům. Ono by možná bylo fér přiblížit situaci na US trhu. V Americe není pozice konkurenčních firem zdaleka tak silná, jako v Evropě nebo v Asii. V Americe máte prostě iPhone a když ne, tak jste buď geek nebo výstřední. Podobně je to s Macem. Když jste aspoň střední třída, tak máte Mac. A iPod mají prostě všichni. V US si nejdete do obchodu vybrat MP3 přehrávač, jdete si vybrat barvu a velikost iPodu.

Z Čech je to možná až nepochopitelné, ale zkuste si vzpomenout, kdy jste v nějakém americkém filmu/seriálu naposled viděli nějaký tablet/notebook/MP3 přehrávač, který by nebyl od Applu? Co je v Česku znakem vyšší třídy je v US pro střední třídu. Co je u nás luxus, je u nich mainstreem. Proto taky takové prodeje výrobků od Applu. Vyšší třída by těžko dokázala zařídit Applu takové obraty. Načasování nového iPhonu se jako obvykle perfektně trefilo do předvánoční sezóny. Navíc jsou stále v prodeji starší modely, takže i méně movitým nabízí Apple alternativu, která je stále extrémně kvalitní.

Takže tu máme skvělý produkt tažený perfektním marketingem. Ideální načasování, a aby toho nebylo málo, budou se konat za pár měsíců prezidentské volby, které s největší pravděpodobností vyhraje Obama. Aby vše proběhlo bez problémů, pouští FED do oběhu nové a nové miliardy dolarů. Možná, že to nevydrží dlouho, možná, že po volbách nadšení opadne a množství nově natištěných zelených papírků taky trochu klesne. Než k tomu dojde, bude slavit Apple jednu z nejúspěšnějších vánočních sezón a na akciích se to nepochybně pozitivně projeví. Svět je dnes plný rizikových investic a Apple je jedna z mála rostoucích firem, která je podepřena nejen očekáváním, ale i reálným produktem a obchodním modelem. Osobně bych doporučil na nejbližší půlrok akcie Apple koupit a výhledově držet/prodat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation