free web hit counter


Jak vybrat vysavač díl IV – ostatní parametry

Druhým nejdůležitějším parametrem spolu s filtrací je sací výkon. Výrobci často uvádějí hodnotu příkonu, která se nerovná hodnotě výkonu. Příkon souvisí se spotřebovanou energií, kdežto výkon souvisí s efektem. Mezi těmito hodnotami sice existuje závislost – čím větší příkon, tím větší výkon, ale poměr nemusí být u všech vysavačů stejný. To znamená, že vysavač s větším příkonem ještě nemusí mít větší výkon. Výkon totiž ovlivňují i další parametry, jako průchodnost filtrů, naplnění sáčku, počet turbín atd.

Hodnoty příkonu se pohybují mezi 600 a 2000W a hodnoty výkonu dosahují 160 až 480W. Vysavače s vyšším výkonem se hodí pro vysávání hustých koberců. Naopak pro vysávání hladkých ploch jako dlaždic nebo plovoucí podlahy stačí vysavač s nižším výkonem. Pokud máte velkou plochu a všude plovoucí podlahy, tak stojí za to popřemýšlet i o robotických vysavačích. (V případě robotických vysavačů se nenechte nalákat na nejnižší cenu – levné jsou neschopné a kupujte jen iRobot roomba. Pokud se vám roomba zdá moc drahá, tak si raději kupte normální vysavač:-))

Před nákupem nezapomeňte zkontrolovat délku přívodního kabelu – obvykle se pohybuje v rozmezí 5 až 8 metrů. Není to sice nejdůležitější parametr, ale u velkých místností může být dost otravné neustále přendávat vysavač z jedné zásuvky do druhé.

Mezi další zajímavé funkce u dražších vysavačů patří například kontrolka sacího výkonu – když máte plný sáček nebo ucpané filtry, kontrolka se rozsvítí. K vysavačům se dodávají i různé nástavce a hlavice. Speciální víceúčelové vysavače mají i trubici na čištění koberců. Většina běžných vysavačů má několik standardních nástavců na vysávání hladkých ploch a těžko přístupných míst.

Při výběru vysavače si nezapomeňte zkontrolovat délku sací hadice a teleskopického nástavce. Hodně vysavačů je má totiž dost krátké a pro většího člověka je pak vysávání krajně nepříjemné.

Pokud se nechcete příliš detailně zabývat vysavači, ale nechcete si koupit krám, ujasněte si základní parametry, jako jestli chcete sáčkový, bezsáčkový, robotický nebo s vodním filtrem. Pak si zajděte na heureka.cz a seřaďte si je podle hodnocení. Vyberte si pět šest z nich a zajděte si do nějakého obchodu si je prohlédnout. Můžete jít do datartu, elctroworldu, nebo jakéhokoliv elektra s dostatečným výběrem, které máte poblíž. Pak si vyzkoušejte vysavač přímo v prodejně, abyste nenarazili na krátkou sací hadici, nebo na krátký přívodní kabel, nebo na přílišnou hmotnost atd.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation