free web hit counter


Africký buben: dokonalý nástroj pro vyznavače etna

 

Už nějakou dobu pokukujete po afrických bubnech neboli djembe, ale stále se nemůžete odhodlat k jejich nákupu? Potom zbytečně neotálejte, protože tento netypický buben si okamžitě zamilujete díky uklidňujícímu zvuku. Pojďte se tedy detailněji seznámit s djembe, které si rozhodně zaslouží vaši pozornost.

Etno nástroje na vzestupu

V posledních desetiletích zažívají etno nástroje opravdový boom a ve velké míře pronikají i na evropský a americký kontinent. Jedním z výrazných zástupců jsou i africké bubny, které jsou už zcela běžně k dostání i v našich zeměpisných šířkách. Jestliže vás orientální hudební nástroje lákají, pak by právě africký buben mohl být tím správným odrazovým můstkem. Poté, až proniknete do tajů hry na djembe, můžete vyzkoušet například didgeridoo, které přece jenom vyžaduje precizní zvládnutí poměrně náročné dechové techniky.

buben djembe 2

Kde se vzalo djembe

Jak už samotný název napovídá, djembe pochází z Afriky, konkrétně ze západní části tohoto kontinentu. Za jeho vznikem stojí kmen Malinků, jehož příslušníci žili na území dnešního Senegalu, Guiney, atd. před více než dvěma tisíci lety. Říše Malinků byla velmi významná, proto se i jejich hlavní hudební nástroj velmi rychle rozšířil.

Jak šamanský buben vypadá

Díky použitému kvalitnímu dřevu, nejčastěji mahagonovému, působí djembe luxusním dojmem. Důležitá je nejen vnější vyřezávaná výzdoba, ale i precizní vnitřní opracování, které určuje akustické a rezonanční vlastnosti a tím zásadně ovlivňuje výsledný zvuk. Nahoře je africký buben djembe potažen kůží. Dříve používanou antilopí kůži postupně nahradila kůže kozí. Ta postupem času může trochu povolit, proto je nutné ji přitáhnout.

Jak hrát na africký buben

Hra na djembe není nijak extrémně obtížná, neboť není třeba učit se zvládat nějakou obtížnou dechovou techniku. Na internetu naleznete spoustu návodů a video tutoriálů, skvěle posloužit by vám mohla i Škola hry na djembe. Teď už je třeba jen odhodlání a chuť naučit se hrát na tento netradiční hudební nástroj!

Africké bubny ozdobou vašeho domova

Možná vám to bude připadat trochu divné, ale djembe se může stát i zajímavou dekorací, například ve vašem obývacím pokoji. Díky charakteristickému pohárovitému vzhledu je nepřehlédnutelný. Je ručně vyřezávaný a malovaný, což mu dodává na autentičnosti. Šamanský africký buben djembe si bude dokonale rozumět se safari stylem, který je charakteristický zemitými barvami a použitím přírodních materiálů. Uvidíte, že vaši hosté budou takovou netradiční dekoraci obdivovat, tím spíše, pokud je vzápětí překvapíte hrou na tento hudební nástroj. Váš večírek bude rázem mnohem veselejší.

Přejeme vám hodně úspěchů při hře na africké bubny!


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation