free web hit counter


Na co myslet při založení s.r.o. – 2. část

V předchozím článku Na co myslet při založení s.r.o. – 1. část jste se mohli dočíst, jak je to s názvem nové společnosti, kde zvolit sídlo firmy, informace ohledně společenské smlouvy a jak postupovat při sepisování základního jmění společnosti. V této druhé části se dozvíte jak postupovat při zápisu do obchodního rejstříku a jak postupovat u dalších institucích jako je finanční a živnostenský úřad.

Získání živnostenských oprávnění

K návrhu na zápis pokud chcete založit s.r.o., tak musíte do obchodního rejstříku doložit příslušná oprávnění k podnikání (živnostenské listy, koncese, atp.). Tato oprávnění vydává živnostenský úřad (dnes již jakýkoliv – místní příslušnost byla zrušena).

Založení firmy a zápis do obchodního rejstříku

Návrh na zápis nově založené firmy do obchodního rejstříku se podává u příslušného rejstříkového soudu. Návrh na zápis podepisují všichni jednatelé, podpisy musí být úředně ověřeny. K tomuto návrhu se přikládá za společnost:

  • společenská smlouva nebo zakladatelská listina
  • oprávnění k podnikatelské činnosti (živnostenské listy),
  • listina osvědčující právní důvod užívání místností, a to výpis z katastru nemovitostí (ne starší 3 měsíců) osvědčující vlastnické právo k prostorám, do nichž společnost umístila své sídlo, a pokud není vlastníkem, souhlas vlastníka/spoluvlastníka těchto prostor nebo správce zmocněného k udělení souhlasu s umístěním sídla a zmocnění tohoto správce.
  • doklady o splnění vkladové povinnosti (potvrzení správce vkladů / banky, posudky znalců),

přikládá za každého jednatele:

  • výpis z rejstříku trestů (ne starší 3 měsíců)
  • čestné prohlášení jednatele o způsobilosti k jednání

Při založení s.r.o. se na zápis do obchodního rejstříku čeká obvykle jeden týden (záleží na místně příslušném rejstříkovém soudu). O zapsání nově založené s.r.o. do obchodního rejstříku dostanete od rejstříkového soudu Rozhodnutí o zápisu, které je doporučeně zasláno do sídla zakládané společnosti.

Zápisem do obchodního rejstříku fakticky vzniká s.r.o. a tímto dnem také nastává povinnost vést (podvojné) účetnictví nově založené s.r.o..

Registrace společnosti u finančního úřadu

První z povinností nově vzniklé společnosti je její registrace u místně příslušného finančního úřadu do 30 dnů od jejího založení.

Snadné řešení při založení firmy

Pokud chcete ušetřit svůj čas a nervy, využijte služby založení firmy na klíč. Jen podepíšete plnou moc a potřebné dokumenty. Pokud využijete i možnosti mít virtuální kancelář, vyhnete se mnoha potížím a stresům při jednání s úřady.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation