free web hit counter


Jak vybrat vysavač díl I. druh

Výběr vysavače je dnes téměř vědecký obor. Nejlepší je zajít si do nějaké elektro prodejny, nebo se porozhlédnout po internetu, co doporučují spokojení zákazníci. Žebříčky spokojenosti by vás měly vést k rozhodování ale až ve chvíli, kdy budete mít vybrán druh vysavače a základní parametry. Proč, to si názorně ukážeme. Mnoho lidí při nákupu vysavače uvažuje stylem: Měla jsem klasický sáčkový vysavač, tak si koupím nějaký novější taky klasický a sáčkový. Jenže technologie za posledních 20 let hodně pokročily. Multifunkční vysavače už nestojí desítky tisíc a robotické vysavače už se nezasekávají na každé překážce. V cenové kategorii běžného sáčkového vysavače tak máte mnohem větší výběr. Na jedné straně je to dobře, na druhé straně se vám situace výrazně komplikuje.

Než začnete vybírat, měli byste si ujasnit, k jakému účelu budete vysavač nejčastěji používat a na jakých podlahových plochách. Pro plovoucí podlahy se nejvíce hodí klasický nebo robotický vysavač. Podobné je to i s nízkými koberci. Vysoké koberce vyžadují buď hodně výkonný klasický vysavač, nebo pak multifunkční. Pro robotický vysavač je také podstatná členitost povrchu. (Právě schopnost překonávat překážky a fungovat v členitém terénu je největší rozdíl mezi levnými a drahými robotickými vysavači.)

 

Ruční vysavače

Do našeho výběru jsme schválně nezařadili ruční vysavače, tak je tu alespoň zmíníme. Ruční vysavače nejsou konkurenty ostatních druhů vysavačů. Lze je použít na čištění drobných nečistot, jako rozsypané potraviny, opadlá omítka, chlupy od domácích mazlíčků na sedačce atd. Ruční vysavač se vyplatí, pokud máte klasický vysavač daleko a nebaví vás nosit si ho kvůli každé drobnosti.

Multifunkční vysavače

Tatam je doba, kdy multifunkční vysavače prodávali domovní prodejci za desítky tisíc korun. Dnes lze pořídit multifunkční vysavač pod 4000kč (http://vysavace.heureka.cz/zelmer-919-0-aquawelt/)

Multifunkční vysavače umožňují suché i mokré vysávání. Hodí se na vysávání koberců s delším vláknem. Umí vysávat jak suché, tak mokré nečistoty, což je jejich hlavní výhoda oproti klasickým vysavačům.

 

Vodní vysavače

Vodní vysavače mají ze všech typů nejlepší filtraci. Nasátý vzduch se filtruje přes nádobu s vodou. Vodní vysavače umí váš interiér zbavit roztočů, plísní a bakterií, jako žádné jiné.

Robotické vysavače

Robotické vysavače jsou novým technologickým přírůstkem do rodiny vysavačů. Namísto klasické technologie spočívající ve velkém sacím výkonu, pracují robotické vysavače na principu kartáčů, které shrabují prach a nečistoty do centrální části vysavače, kde je umístěna sběrná nádoba. Na stejném principu fungují starší mechanické vysavače, nebo například auta čistící silnice. Čištění pomocí kartáčů je samozřejmě pomalejší, ale při delší době provozu je zároveň účinnější. Robotické vysavače lze rozdělit podle kvality a ceny. Na českém trhu působí řada výrobců, ale většina z nich prodává vysavače pochybné kvality. Na robotických vysavačích je totiž nejdůležitější schopnost dostat se do rohů a také vysávat inteligentně. Levnější výrobky často jezdí po místnosti náhodně. Dražší pak umí prostor mapovat a tak vysají prostor rychleji a efektivněji. Nejkvalitnější výrobky jsou značky iRobot. Zároveň ale počítejte, že si za kvalitu připlatíte. Ceny se pohybují zhruba od 8tis. Kč výš. Pokud přemýšlíte o levném robotovi, raději zvolte klasický vysavač. Robotické vysavače mají smysl u velkých domů s rovnými povrchy a minimem překážek. Pokud chcete vidět reálné schopnosti robotických vysavačů, podívejte se na http://www.youtube.com/watch?v=PCNbGJcNco4.

Jenom taková malá poznámka na závěr, robotické vysavače lze omezit v pohybu. Nejjednodušší je zavřít jim dveře. Lze to však i jinak. Různí výrobci mají různé technologie, jak zamezit vysavači, aby přejel vymezenou čáru. Některé vysavače mají navíc detektory proti pádu. Dokážou tak například detekovat schody a nesjedou z nich.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation