free web hit counter


Jak vybrat vysavač díl II. Sáčkové vs. bezsáčkové

Starší typy vysavačů se vyráběly pouze se sáčky, do kterých se prach, chlupy a nečistoty zachycovaly. Nejdříve se vyráběly s látkovými sáčky, které nebylo třeba extra měnit a stačilo je vysypat. Později přišli výrobci na to, že lze vyrábět papírové sáčky a donutit tak zákazníka, aby utrácel další peníze za provoz. Proto je dnes většina vysavačů vybavena papírovými sáčky. Záleží na každé domácnosti. Množství vysávaného obsahu se prudce zvyšuje v prašné lokalitě, v případě většího počtu osob s dlouhými vlasy, nebo pokud máte doma psa s hustou srstí.

Ve velkém domě s více osobami je k zamyšlení, jestli raději nezvolit robotický vysavač. Ušetříte za nákup sáčků a taky spoustu času s luxováním. Pokud máte velký dům a přemýšlíte mezi sáčkovým a bezsáčkovým, tak je volba jasná. Bezsáčkové vysavače se totiž hodí spíše pro menší prostory. Nádobu na nečistoty a prach je totiž potřeba častěji vysypávat a hlavně musíte z filtru odstraňovat namotané vlasy a chlupy.

 

Sáčkové vysavače mají i další výhody. Použití sáčků umožňuje lépe využít výkon vysavače a tím pádem jsou efektivnější. Pokud chcete kvalitní vysavač, snažte se, aby měl v sobě HEPA filtr – dnes už ho mají téměř všechny vysavače, ale lepší je se o tom přesvědčit.

 

Jakou velikost sáčku zvolit?

Existuje orientační tabulka, která koluje po internetu, ze které můžete odhadnout potřebnou velikost sáčku dle vysávané plochy bytu.

plocha bytu [m2] objem sáčku [litry]
do 50 2 – 2,5
do 150 3 – 4
nad 150 více než 4

bezsáčkových vysavačů (cyklonových) stačí 1,2 – 1,5 litru nádoby na nečistoty. Po každém vysávání ale musíte nádobu vysypat. Tabulka je jen orientační. Záleží na mnoha dalších okolnostech. Když máte v bytě velkého chlupatého psa, tak asi využijete větší objem.

I v malém bytě můžete mít velký vysavač. Pravděpodobně bude mít větší výkon a nebudete muset kupovat sáčky tak často. Počítejte ale s tím, že bude zabírat víc místa.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation