free web hit counter


Jak vybrat Ledničku

Za posledních 20 let se pokrok v technologiích projevil nejen u počítačů, ale i u domácích spotřebičů. Ledničky nejsou výjimkou. Přibyly různé funkce jako NoFrost, které má už téměř každá chladnička. Výrobci začali používat display ukazující teplotu uvnitř a přibyla i spousta dalších více či méně potřebných funkcí. Přes všechny tyhle drobnosti existuje pár základních parametrů, které je třeba brát v úvahu u každé chladničky.

Velikost a typ

Velikost je jasný. Typy jsou různé. Jednak čisté chladničky, chladničky s mrazákem nebo americké chladničky s velkým mrazákem. Výhoda amerických chladniček spočívá ve velikosti mrazáku a obvykle více funkcích. Pro někoho může být důležitá i barva.

Spotřeba elektřiny vs. cena

Spotřeba je extrémně důležitá. Za svůj život může chladnička spotřebovat klidně polovinu své pořizovací ceny v elektřině. To je mimo jiné i důvod k zamyšlení pro koupi nové chladničky, i když ta stará stále ještě funguje.

Zkusme si pár výpočtů. Obvyklá spotřeba prodávaných chladniček se pohybuje mezi 0,3 a 0,8 kWh/den (to je slušné rozpětí). Je tedy lepší si koupit úspornější ledničku? V konečném důsledku bude záležet hlavně na ceně. To, čí byste se měli řídit je předpoklad spotřeby za životnost chladničky a její pořizovací náklady.

Při ceně 5kč za kWh je rozdíl mezi chladničkou třídy A+ a A+++ asi 2 kč/den, to znamená 730kč/rok. Nebo při životnosti chladničky deset let 7300kč. Takže ušetřit 3000 kč na nákupu méně úsporné chladničky, může znamenat za životnost chladničky prodělat 4300kč.

Při propočtech byste měli počítat, že cena elektřiny se bude pravděpodobně zvyšovat. Takže je možné, že se doba návratnosti investice do úspornější chladničky ještě sníží. Také záleží na vašem tarifu od dodavatele elektrické energie. Jestli topíte elektřinou, tak budete mít nižší ceny za kWh, takže vás vyšší spotřeba chladničky nemusí až tak trápit.

Dále počítejte, že skutečná spotřeba chladničky bude o něco vyšší, než uvádí výrobce. Výrobci to totiž stanovují na optimální naplněnost, stabilní venkovní teplotu okolo 20 stupňů a minimální otvírání. Vzhledem k tomu, že to dělají v podstatě všichni výrobci, tak by to ve srovnání nemělo dělat až tak velký rozdíl.

Vestavné ledničky

Možná máte celou vestavěnou kuchyňskou linku a počítáte do ní i s chladničkou. Problém je, že nabídka vestavných chladniček je výrazně menší, než volně stojících. Plus jsou vestavné samozřejmě dražší a méně energeticky efektivní. V esteticky a funkčně lepší vestavné spotřebiče, až na jednu výjimku a tou jsou právě ledničky. Najít energeticky úspornou vestavnou ledničku za rozumné peníze je dnes nadlidský úkol. Navíc lze už vcelku bez problému sehnat nerezovou chladničku, která se do většiny kuchyní hodí, takže vám bílý spotřebič nebude hyzdit novou linku. Nejtypičtější kombinací dnešních moderních kuchyní je linka s vestavěnými spotřebiči kombinaci s americkou, nebo aspoň nerezovou chladničkou.

Kde koupit

Možností, kde si vybrat a nakoupit je hodně. Můžete zvolit místního kamenného prodejce, který vám ledničku doveze, ale bude mít nejspíš vyšší ceny. Nebo si můžete vybrat internetového prodejce, který bude mít nižší cenu, ale zase vám neodveze starý spotřebič a málokdy vám dopraví ledničku až do kuchyně. Ideální kombinací na českém trhu je Datart, který pokud vím, jediný kombinuje rozumnou cenu a komfortní dopravu (u ledniček navíc většinou zdarma). Pokud znáte další prodejce, kteří mají podobně dobrou dopravu jako Datart, napište to prosím do komentáře.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation