free web hit counter


Samsung galaxy note – První tablet mimo iPad, který dává smysl

Velký úspěch iPadu otevřel zdánlivě prostor pro nový trh s tablety. Schválně říkám zdánlivě, protože to, co se jevilo jako posun od notebooků k novému typu zařízení, se záhy ukázalo jako přehnané očekávání. V čem udělali soudruzi chybu? Pravděpodobně v tom, že kde se daří Applu, se ještě nemusí dařit ostatním. Apple je z velké části postaven na brandu. To znamená, že jeho produkty jsou schopny změnit chování spotřebitelů. Kvůli Applu jsou spotřebitelé ochotni začít používat tablety, i když je vlastně dosud k ničemu nepotřebovali a jejich přechod na ně sebou nese řadu nepříjemností.

Aby bylo něco takového jako tablety vůbec reálné, musel Apple přijít s jinou cenovou politikou. Oproti telefonům, které jsou nejdražší na trhu, jsou iPady relativně levné v porovnání cena/kvalita. Z pohledu uživatele se tak jeví jako nesmysl kupovat cokoliv, co není iPad, stojí to jako iPad a je to horší, než iPad. A to je uvažování evropského uživatele. Jak ukázal nedávný spor Samsungu s Applem, jsou prodejnosti tabletů od Samsungu v Americe naprosto zanedbatelné. Američané totiž věří brandu a nepotřebují se rozhodovat podle parametrů, nebo co víc nepotřebují investovat čas do zjištění, který tablet je lepší, když se situace každého čtvrt roku mění.

Existují pouze dva tablety, které mají mimo iPadu nějakou logiku. A těmi jsou Microsoftí Surface a Galaxy Note od Samsungu. Surface je podle mého trochu přeceňovaný v honbě za novinářskou senzací a snahou Microsoftu o pozitivní PR výstupy. Reálně se uvidí až s rozšířením nebo nerozšířením nových Windows. Osobně předpokládám nějaký krátkodobý hype a pak úpadek do stylu Nokia – tedy silné řeči a produkt, který je sice unikátní, ale v praxi je hůř použitelný, než zavedená konkurence.

Ale abychom se vrátili k podstatě. Samsung nám zatím představil klony iPadu, až na jednu výjimku, kterou je Samsung Galaxy Note. Dnes se podíváme konkrétně na verzi 10.1..

Jedná se o klasický tablet, vzhledově téměř k nerozeznání od Galaxy tab 2, s hmotností 583 gramů a 10,1 palcovým displejem. Rozlišení displeje je 1280×800, což je u daného rozměru naprosto dostačující. Systém běží na Androidu 4.0 s pro Samsung typickou nadstavbou TouchWiz.

Dále je v něm baterie, solidní procesor, displej s dobrými pozorovacími úhly a tak dále a tak dále. Nemá cenu popisovat běžné parametry, kvůli kterým si tento tablet stejně nikdo nekoupí. Pojďme rovnou k tomu zajímavému.

Pero

Možná si ještě vzpomenete na nějaké staré PDA, které se ovládalo stylusem. A Samsung zkouší, jestli by to nemohlo fungovat i na tabletech. Řeknete si, co je ta za blbost, když tablety mají dotykový displej. Proč to zesložiťovat perem? Jenže zas tak nelogické to není. Kolikrát je problém trefit se při prohlížení internetu na titěrné odkazy. Nebo třeba práce se složitějšími aplikacemi pomocí prstů taky není žádná zábava. Použití stylusu toto eliminuje. Navíc většina lidí je na držení pera zvyklá a nepovažuje to za nic nepřirozeného. Ve státech, kde si už zvykli na iPad a na oběd (hamburger) není potřeba příbor, se to asi bude těžko vysvětlovat. Nicméně u nás v Evropě, kde se jí stále ještě příborem má stylus něco do sebe. Zajímavá je třeba aplikace photoshop, která je již přeinstalovaná a která se stylusem ovládá překvapivě jednoduše. Po pár hodinách používání zjistíte, že se stylusem pracujete mnohem rychleji, než prsty. Veškeré akce totiž provedete mnohem jistěji a přesněji.

Dále využijete stylus když chcete nakreslit jednoduchý obrázek nebo schéma, když chcete zaznamenat matematický vzorec a podobně. To, co byste museli jinak nakreslit na papír a vyfotit jde úplně jednoduše.

Druhou zajímavou funkcí je GSM modul, který lze použít nejen pro datovou komunikaci, ale i pro hovory. Můžete tak používat tablet jako náhradu telefonu. Ideálně v kombinaci se sluchátky.

Ve srovnání s iPadem má Galaxy Note horší rozlišení displeje (což poznáte buď hodně zblízka, nebo pokud jste hnidopich). Horší je i fotoaparát a natáčení videa taky není žádná hitparáda. Nepotěší ani cena. Datart prodává 16GB verzi za 15tis korun.

Když se sečtou pro a proti vychází jako použitelnější iPad. Galaxy Note se hodí pro lidi, kteří využijí každodenní používání stylusu – potřebují víc než jen prohlížení internetu nebo si při psaní poznámek potřebují dělat náčrty, grafy a vzorce.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation