free web hit counter


Jak vybírat chladničku – konkrétní příklady

Dnes se podíváme na to, jak správně porovnávat chladničky. První věc, kterou byste si měli udělat, je prostudovat, jaké vlastně mají chladničky funkce a vybrat si ty funkce, které jsou pro vás nezbytné. My jsme použili dvě vlastnosti – jednak funkce nulové zóny. Chladničky s nulovou zónou mají obvykle dvě police vyhrazené pro potraviny, které se rychle kazí – zelenina, sýry, maso. A v těchto policích je nižší teplota, než ve zbytku chladničky – teplota těsně nad nulou. Proto se to také označuje jako nulová zóna. V teplotě těsně nad nulou se bakterie a plísně množí mnohem pomaleji a tím pádem potraviny vydrží déle čerstvé.

Druhou požadovanou vlastností byla jednoduchá reklamace, odvoz starého spotřebiče a dovoz nového. To splňují malá elektra a celorepublikově datart. Proto si výběr ukážeme na datartu. Z výběru jsme vyřadili super levné a super drahé ledničky a zbyly nám tyto tři.

SIEMENS KG39EAL40, BOSCH KGV33VW30S a BOSCH KGV39VL30. Cenově vycházejí na 16349, 9759 a 11189. To znamená více než 6 tisíc rozdíl mezi nelevnější a nejdražší. Abychom měli srovnání přesnější, musíme započítat i cenu elektřiny. Předpokládáme životnost chladničky 7 let a cenu elektřiny 3,50Kč za kilowatthodinu. Takže nám cena první chladničky vyjde na 20195Kč, druhé na 15124Kč a třetí na 17020Kč. Je vidět, že cenový rozdíl se trochu srovnal díky větší energetické úspornosti Siemensu, ale pořád je chladnička siemens v dost velkém odstupu. Pojďme tedy do dalšího srovnání, abychom zjistili, jestli je na ní ještě něco lepšího, co by ospravedlňovalo ty tři respektive 5 tisíc korun navíc.

Při podrobnějším pohledu zjistíme, že siemens je o 1 decibel méně hlučný a má vyšší výkon mrazáku. Jinak je v podstatě shodný s druhým Boschem. Takže Siemens můžeme vyřadit, protože za 3 tisíce navíc nedostaneme odpovídající protihodnotu.

Teď se pustíme do srovnání prvního Bosche a druhého. Pro zjednodušení budeme tomu prvnímu říkat bílý a druhému nerezový. Takže Bílá chladnička se liší pouze vzhledem a velikosti chladicí části (mrazák je stejně velký) a hmotností. Chladící část má 194 litrů, kdežto nerezová verze má 250 litrů. Rozdíl v ceně je tedy dva tisíce korun, za které dostanete větší chladničku a v nerezovém provedení. To je férová nabídka a je na každém, aby se rozhodnul, jestli potřebuje větší nebo menší chladničku.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation