free web hit counter


Jaký notebook na vánoce do 14 tisíc korun

Když chcete sehnat notebook do deseti tisíc korun, nemáte moc možností. Většinou jsou to ošizené přístroje jak po kvalitativní, tak po výkonové stránce. Osobně si myslím, že taková investice nemá cenu a má smysl investovat další čtyři tisíce navíc a získat o mnoho výkonnější přístroj. Podíváme se na tři zástupce. http://www.datart.cz/Notebook-SAMSUNG-Samsung-R530-15-6LED-i3-330M-500G-4G-DVD-inVG-W7HP.html – Samsung R530 je z nich nejméně výkonný. Výhodou by měl být lepší design a pocit, že máte Samsung, což je prý prémiová značka. U Samsung modelů za 30 tisíc to platí beze zbytku, za své peníze dostanete model sice méěn výkonný, než MacBook, ale velmi kvalitně zpracovaný a vmnoha parametrech dokonce lepší. U tohoto Samsung to však neplatí. Dostanete notebook, který je ve stejné cenové hladině horší, než jeho konkurence. Lepší alternativou je http://www.datart.cz/Notebook-ACER-Acer-ASE1-571G-15-6-3110M-500GB-4GB-DVD-NV-W8.html za 13 tisíc. Za tuto cenu dostanete Intel Core i3, čtyři gigabyty operační paměti a samostatnou grafickou kartu s jedním gigabytem paměti. V poměru cena výkon je to jeden z nejlepších kousků, který se dá koupit. Sice je to levný Acer, takže vám hrozí riziko, že se šetřilo na komponentech a některé vám odejdou. Ale to se stává i u dražších modelů.

Králem kategorie do 14 tisíc korun je pak LENOVO IP Z580. Za necelých 14 tisíc korun (o 500 kč víc, než za acer) dostanete výkonnější procesor. Jednak s vyšší frekvencí, ale hlavně core i5 procesor. Intel vyrábí tři typy core procesorů. i3, i5 a i7. Mezi i5 a I7 není až tak velký rozdíl. Ale mezi i3 a i5 je rozdíl obrovský. i5 totiž dokáže podporovat grafickou kartu při hraní her. To znamená, že na notebooku s i5 procesorem vám poběží hry mnohem rychleji a ve větších detailech, než na notebooku s i3. K tomu si připočítejte, že tohle je Lenovo, což znamená slušnou kvalitu komponentů a k tomu má grafickou kartu s 2 gigabyty paměti. Vypadá to, že volba je jasná, ale jeden háček by se přece jen našel. Tohle Lenovo je totiž bez operačního systému. Takže abyste si ty super hry zahráli, budete si muset dokoupit ještě OS za další 2400Kč. Můžete si samozřejmě nainstalovat i linux, který je zdarma, ale mít linux na počítači, který je evidentně postaven na hry trochu postrádá logiku.

Notebooky do deseti tisíc korun připomínají Dacii – osekalo se, co šlo, jen aby to bylo nejlevnější. Notebooky za 14 tisíc připomínají škodovku – dá se sehnat model s nejlepším poměrem cena výkon, ale do luxusu to má ještě hodně daleko. Jsou tam jak postarší, tak novější technologie. Takový vyvážený mix.

Rozdíl mezi uvedeným Lenovem a luxusními notebooky už není ani ve výkonu, ale spíše v designu a hmotnosti. Všechny tři uvedené modely váží přes 3,5 kila, což je na přenášení opravdu hodně. Moderní ultrabooky dosahují hmotnosti od 1,5 do 2 kilogramů. Pokud ale nepotřebujete nosit notebook každý den, nebo oslňovat své obchodní partnery, tak se vám vyplatí něco levnějšího. Výkonnostně jsou srovnatelné a na hry možná dokonce lepší. Výhodou těchto velkých a těžkých notebooků je možnost použití masivnějšího větrání, takže se tolik nepřehřívají a neucpávají se tak často prachem. V recenzích se málokdy dočtete, o tom, co se stane s notebookem po půl roce používání, se začne větrák zanášet prachem a s tím se i notebook pak přehřívá.

I přes to všechno, nebo možná právě proto bych si já koupil Lenovo IP ZP580. Na nošení to není, ale hry se na tom dají hrát parádně.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation