free web hit counter


Dezinsekce – mravenci

 

Mravenci patří k členovcům, kteří dokáží člověka nejen potrápit, ale v bytě zničit velké hodnoty a navíc mohou být nositeli některých nemocí nebo alergií. Proti mravencům jako prevence obvykle stačí hygiena, nenechávat někde volně potraviny, mít utěsněná okna (plastová) apod.

Pokud se ale mravenci do bytu dostanou, není jednoduché se jich zbavit, je to většinou otázka delšího času. Záleží také na jejich množství, protože v hojném pak na ně již nezabírají obvyklé chemické postřiky či prášky nebo je jejich použití jen dočasné, za nějakou dobu se objeví znovu. Obvykle se vyskytují ve větším množství u oken, dveří nebo dokonce pod fasádou.

Je potřeba najít místo nebo místa, kterými se do bytu dostávají a pak je ucpat a případně ještě postříkat nějakými chemikáliemi (jar apod.). Pak je potřeba stejně tak likvidovat jejich cestičky po bytě třeba také chemicky a v neposlední řadě zkusme najít mateřské mraveniště, které je potřeba zničit.

Když se již i tak dostanou do bytu, obvykle se shlukují nedaleko topení nebo stoupaček. Pokud jde o mravence obecného nebo lesního nebo o nějaký jiný tuzemský druh, stačí ale trocha trpělivosti a můžeme se jich zbavit sami, jak bylo naznačeno. Dokonce totiž existuje množství „babských rad“, jak si od nich pomoci. Třeba údajně nesnášejí některá koření, jako hřebíček, skořici, badyán, pálivou papriku či pepř, ale i poživatiny, třeba sůl, ocet a zejména chemické prostředky jako jsou iron, jar, pur a podobně.

Větší nebezpečí znamenají mravenci faraoni, proti těm se již doporučuje profesionální akce. Ta se většinou sestává z několika kroků, a to nejdříve položením požerových nástrah. Je to metoda účinná, ale probíhá delší dobu, je dražší a je také potřeba dodržovat výrobcem předepsaný postup, tedy počet pokládek na ošetřovanou plochu. Jinak se používá postřik, kterým omezujeme pohyb mravenců v daném prostoru. O tom se musí informovat obyvatele celého domu a případně s nimi spolupracovat, aby byla dezinsekce úplná. Vyčistit by se měly totiž i sousedních prostory, aby se pokud možno minimalizovalo riziko nové migrace těchto mravenců.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation