free web hit counter


Jak vybrat ledničku díl I.

Vybrat ledničku nejí jednoduchý úkol a před tím, než začnete zkoumat konkrétní zkušenosti jednotlivých zákazníků, měli byste znát aspoň základní možnosti dnešních ledniček.

Vestavěná vs. volně stojící

Vestavné chladničky má smysl pořizovat do nové kuchyně. U staré kuchyně zvažte, zda nebudete kuchyň měnit a zda vám do nové bude chladnička sedět. Pokud si nejste jistí a bílá chladnička se vám nelíbí, můžete zvolit kompromis, kterým jsou nerezové chladničky. Dřív byly nerezové jen americké ledničky, dnes se však vyrábí v nerezu i klasické rozměry. Tyto ledničky lépe zapadají do interiéru.

Druhy ledniček

Ledničky se dělí do čtyř základních kategorií: americké, jednodveřové, kombinované a monoklimatické. Kromě monoklimatických mají všechny ostatní verze jak chladničku, tak mrazák. Americké ledničky mají mrazící a chladící část odděleny vertikálně. To znamená, že obvykle levá (menší) část je mrazák a pravá (větší) část je lednička. Americké chladničky se hodí pro větší domácnosti. V případě, že mrazák používáte k dlouhodobému skladování, vyplatí se kvůli úspoře energie mít mrazák v jiné chladnější místnosti a samostatnou ledničku pak mít v kuchyni. Mrazáky a ledničky totiž fungují na principu, že přebytečné teplo odevzdávají do okolí. Čím chladnější místnost, tím lépe. Výhodou amerických ledniček jsou další doplňkové funkce jako výroba ledové tříště.

Jednodveřové chladničky mají spojenu chladící a mrazící část, což není příliš efektivní. Některé mají mrazící část oddělenou dalšími dvířky. Kombinované chladničky s mrazákem patří mezi nejčastější a nejprodávanější. Mrazák je prakticky dole (protože ho nepoužíváte tak často) a lednička je nahoře. Dražší kombinované ledničky mají dva kompresory. Jeden pracuje na ochlazování ledničky a druhý mrazáku. Jsou tak mnohem efektivnější. Existují však už i ledničky, které dokážou nastavovat různou intenzitu i s jedním kompresorem. Pokud si u konkrétní ledničky nebudete jistí, raději se zeptejte prodejce.

Spotřeba elektřiny

Lednice jsou označeny energetickou třídou podle množství elektrické energie, kterou spotřebují. Počítejte s tím, že uvedená spotřeba je naměřena v ideálních podmínkách, kdy je lednice zaplněna ze 70% a nachází se v konstantní okolní teplotě kolem 20 stupňů a je minimálně otvírána. V reálu jsou čísla o něco vyšší podle výše uvedených podmínek. Rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší prodávanou třídou může na roční spotřebě udělat až 500 korun, takže se vám při 10 letech používání vyplatí investovat do úspornější a dražší ledničky i když budou pořizovací náklady vyšší. Spotřebu si jednoduše vypočítáte. Prodejci ji uvádějí u každé ledničky. (Uváděná spotřeba je v kWh/den. Takže roční spotřebu dostanete vynásobením 365 a cenou za kilowatthodinu, kterou máte stanovenou od vašeho dodavatele elektřiny.)

Několik pojmů

Nofrost – systém zabraňující namrzání ledničky

Režim dovolená – speciální režim, který zvýší teplotu na úroveň, která potraviny zachová čerstvé, ale uspoří elektřinu.

Party – časovač, který lze nastavit pro vychlazení pití. (Časovač má obvykle akustickou signalizaci, takže na vychlazený nápoj nezapomenete.)

AntiBacteria – jednotlivé firmy mají různé způsoby, jak snížit množství bakterií v ledničce. Potraviny tak vydrží déle čerstvé a sníží se množství nežádoucích pachů.

Kde nakupovat

Nejlevnější ledničky najdete na internetu. Osobně bych se vyhnul internetovým obchodům bez vlastní dopravy a bez možnosti odvozu starého spotřebiče. Osobně jsem koupil ledničku v Datartu a hlavním důvodem byla právě doprava a odvoz starého spotřebiče. Na rozdíl od služeb jako PPL nebo TopTrans se dá s Datartem domluvit přesná doba dodání a fungují i o víkendech.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation