free web hit counter


Jak vybrat vysavač díl III. další parametry

V předchozích dvou dílech jsme si ukázali jak vybrat druh vysavače a zda zvolit sáčkový nebo bezsáčkový model. Dnes se podíváme na další důležité parametry, které ovlivňují správný výběr.

Hlučnost

Hlučnost vysavače se udává v Decibelech. Většinou se pohybuje mezi 70 a 80 decibely. U většiny modelů je také možné regulovat výkon vysavače a tím i hlučnost. Pokud chcete tišší vysavač, tak musíte vybírat z robotických vysavačů, které jsou až na výjimky tišší. Pokud nemáte představu o hlučnosti, tak si raději zajděte do nějaké blízké prodejny s elektrem. (Osobně doporučuji vyzkoušet Datart, který má dostatečně hustou síť prodejen a navíc si můžete vybrat na internetu a podívat se, jestli je výrobek ve vámi vybrané prodejně) Většinou platí, že levnější vysavače jsou zároveň hlučnější, ale z každého pravidla existují výjimky a vyšší cena ještě nezaručuje nízkou úroveň hluku.

Hmotnost

Hmotnost vysavače je závislá na velikosti, výkonu a provedení. Vysavače s nižší hmotností mají smysl ve vícepatrovém domě, případně ve větším bytě. Hodí se také pro starší uživatele.

Výkon

U vysavačů se často místo výkonu uvádí hodnota příkonu. Příkon je spotřeba energie vysavače. Výkon je reálně asi čtyřikrát nižší. Záleží na konkrétním modelu. Příkon se obvykl pohybuje mezi 1000 a 2000 watty, což znamená spotřebu jedné kilowatthodiny/hodinu provozu. Při běžné ceně 3kč/HWh se tak dostanete na cenu okolo tří až pěti korun za hodinu vysávání. Při vysávání nezapomeňte, že se zaplněním sáčku výkon značně klesá.

Filtry

Většina současných vysavačů je vybavena tzv. HEPA filtrem. Tyto filtry jsou nejčastěji na výstupu a u některých modelů dokonce i na vstupu. HEPA filtry jsou odstupňované podle kvality/míry propustnosti pevných částic. Nejvyšší mírou ochrany představují HEPA filtry se stupněm 13, které jsou schopny pohltit až 99,9% nečistot. Tyto top filtry jsou pro běžné lidi možná až zbytečným luxusem. Smysl mají pro alergiky.

Trubice a nástavce

Vysavače jsou obvykle vybaveny různými nástavci na různé druhy povrchů. Podle typu povrchu, který doma máte, se přesvědčte, zda vámi vybraný vysavač disponuje potřebným nástavcem

Další drobnosti

Další drobnosti se týkají parametrů, které na internetu nenajdete a nejlepší je vysavač si vyzkoušet v nějaké elektro prodejně. (Doporučujeme například Datart, kde si můžete vybrat vysavač online a pak si zkontrolovat, jestli je na nejbližší pobočce vystavený.) Na plovoucí podlahy se vyhněte vysavačům, které vyfoukávají filtrovaný vzduch horizontálně. Vsáváním totiž prach více zvíříte, než vysajete. Také si zkontrolujte délku trubice a uchopení v ruce. Některé vysavače mají vcelku krátkou trubici a vyšší lidé se u vysávání musí hrbit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation